آیا تفکر برتعلم وتذکر اولویت دارد؟
- «هنگامی که نماز پایان گی شما آزاديد در زمین پراکنده شوید و از فضل الهی طلب کنید، وخدا را بسیار یاد نمایید تا رستگار شوید» (جمعه /10)روشن است آیه، مفهوم گسترده ای داردکه، همه اینها را در بر می گیرد، این نیز مسلم است که، روح «ذکر» و «فکر» وذکر بی فکر لقلقه زبانی بیش نیست، وآنچه مایه رستگار ی است، همان ذکر آمیخته با تفکر درجمیع حالات است.
چه بسیار دانشمندانی که در مطالعات فلکی خود وتفکر مربوط به خلقت کرات آسمانی، این نظام شگفت انگیز را می بینند اما چون بیاد خدا نیستند، عینک توحید بر چشم ندارندواز شناسایی مبدا هستی به انها نگاه نمی کنند ازآن نتیجه لازم تربیتی و انسانی را نمی گیرند. همانند کسی که غذایی می خورد که تنها جسم او را قوی می کند، ودر تقویت اندیشه وفکر و روح او اثر ندارد. تفکر و اندیشه، در آسرارافرینش آسمانها و زمين به انسان آگاهی خاصی میدهد، نخستین اثر آن توجه به بیهوده نبودن خلقت است ؛ زیرا جانی که انسان در هر موجود کوچکی، از این جهان بزرگ، هدفی می بیند، آیا می تواند باور کند مجموعه جهان، بی هدف باشد.(نمونه /ج3).
[پیام ها]
1_نشانه خردمندی، یاد خدا در هر حال است. 2_اهل فکر، باید اهل ذکر باشند. 3 - ایمان بر اساس فکر و اندیشه ارزشمند است. 4 - ایمان واعتراف باتمام وجود ارزش دارد. نباید به اعتراف زبانی اکتفا کرد. 5_ذکروفکر، همراه یکدیگر ارزش دارد. متاسفانه کسانی ذکر میگویند، ولی اهل فکر نیستند و کسانی اهل فکر هستند ولی اهل ذکر نیستند6.انچه سبب رشدو قرب است، ذکر وفکر دایمی است نه موسمی. 7 - شناخت حسی طبیعت کافی نیست، تعقل و تفکر لازم است. 8 - کسی در آفرینش آسمان و زمین فکر کند، پی می برد که خالق هستی، پرودگار ما نیز هست. 9 - آفرینش بیهوده نیست، گرچه همه اسرار آن را درک نکنیم. 10 - اول تعقل و اندیشه، سپس ایمان و عرفان، آنگاه دعا و مناجات. 11-اگر هستی بیهوده و باطل نیست، ما هم نباید بیهوده و باطل باشیم. 12 - هستی هدفدار است، پس هر چه از هدف الهی دور شویم به دوزخ نزدیک می شویم. 13-قبل از دعا خدا را ستایش کنیم. 14-ثمره عقل و خرد، ترس از قیامت است. (تفسیر نور/آل عمران /190_191).
[فکر نردبان معراج]
انسانها تمام دستاوردهای زندگی خود را با لحظه لحظه های تفکر خود می سازند. فکر منشاء حرکت یا سکون است. فکر، عامل سلامت فقر یا ثروت ودليل موفقیت یا شکست انسان است. انسان ها به هر آنچه بیندیشند، می توانند خلق کنند. فکر می تواند عامل سلامت یا بیماری انسان باشد. آری انسان است وانديشه هایش
ای برادر تو همه اندیشه ای مابقی خود استخوان وریشه ای. (تکنولوژی فکر /علیرضا آزمندیان).
[راه تحصیل علم]
پس از آن که معلوم شد که علم، شرط ایمان است، این سؤال مطرح می شود که راه تحصیل علم نسبت به متعلقات ایمان_توحید، نبوت ومعاد چیست؟ در پاسخ می گوییم :در این زمینه لازم است تلاش کند تا برایش علم قطعی و برهانی حاصل شود و این مشروط بر آن است که انسان از حال غفلت خارج شود، بخواهد حق را بشناسد و در جستجوی یافتن حق باشد. در این صورت از براهین استفاده ودر زمینه شناخت حق، فکر و اندیشه خویش را بکار گیری. بنابراین، کلید علم و بینش، فکر و اندیشه است. برای شناخت حق و حقیقت درباره خدا، صفات خدا، نبوت و معاد بیندیشیم و با استفاده از براهین یقینی به نتیجه قطعی برسیم که این راه طبیعی علم است. (اخلاق در قرآن.